
Torsdagsrækken 24/4: Sammen om elnettet
Med e-bogen ”Sammen om elnettet” vil Energifællesskaber Danmark og Cerius-Radius guide interesserede gennem både eltekniske muligheder og udfordringer forbundet med at etablere energifællesskaber. E-bogen bliver lanceret til gratis webinar torsdag den 24. april kl. 15.00-16.00.
Kom med torsdag den 24. april kl. 15.00-16.00, når Energifællesskaber Danmark lancerer e-bogen “Sammen om elnettet” til et gratis webinar sammen med Cerius-Radius. Du kan tilmelde dig webinaret i formularen herunder:
Der sker store forandringer til vores energisystem i disse år, hvor flere og flere tilvælger elektrificeringen fremfor fossile brændsler. Udviklingen får også mange til at engagere sig i samspillet mellem deres forbrug og lokale elproduktion, når de samtidig investerer i for eksempel solceller og batterier. Det medfører en stigende interesse blandt grupper af elkunder, der undersøger mulighederne for at gå sammen i lokale energifællesskaber, fortæller netselskaberne Cerius-Radius og Energifællesskaber Danmark.
Derfor har de sammen udgivet en ny publikation, der skal besvare nogle af de eltekniske spørgsmål, som interesserede måtte have i forbindelse med etableringen af et energifællesskab.
”Hele grundtanken bag energifællesskaber er både grøn og god, og den vil vi gerne bakke op om. Men energifællesskaber er også en kompleks størrelse. Vores ambition med denne udgivelse er at give interesserede en gennemgang af sammenhængen mellem elnettet og energifællesskab, og jeg glæder mig over det gode samarbejde med Energifællesskaber Danmark,” siger Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius.
Energifællesskaber har potentialet til at skabe lokal værdi og give medlemmerne både miljømæssige og økonomiske fordele i kraft af deres grønne engagement. Et energifællesskab giver lettere adgang til lokalproduceret strøm, som energifællesskabet selv fastsætter prisen på.
”Gevinsterne ved energifællesskaber er mange, og derfor oplever vi også en voksende interesse for emnet. Energifællesskaberne er en god vej til at udnytte den grønne energi lokalt, samtidig med at borgerne minimerer deres afhængighed af mere konventionelle – og ofte mindre miljøvenlige – energikilder. I Energifællesskaber Danmark betragter vi det som en kerneopgave for nuværende og fremtidige energifællesskaber at optimere brugen af det kollektive elnet og medvirke til, at Danmark får en mere omkostningseffektiv omstilling for alle brugere af elnettet,” siger Morten Westergaard, forperson, Energifællesskaber Danmark.
Elektrificeringen har taget fart
I en årrække har elforbruget været næsten uændret, men nu oplever netselskaberne, at efterspørgslen fra både nye og eksisterende kunder har vokseværk. Samtidig er energiproduktionen blevet langt mere decentral, og det skal elnettet også kunne håndtere. Og når nye kunder ønsker at tilslutte sig elnettet, så er der en række ting, de skal være opmærksomme på i forhold til tilslutningsprocessen og de medfølgende omkostninger. Disse tekniske og økonomiske aspekter ønsker Cerius-Radius og Energifællesskaber Danmark at belyse.
”Som netselskaber er vi underlagt klare regler, og vi kan ikke tilbyde grupper af kunder særlige tariffer eller vilkår, men det betyder ikke, at vi ikke ønsker at bakke op. I Cerius-Radius har vi således udviklet en metode for tarifering af lokale energifællesskaber, som lige nu er til godkendelse hos Forsyningstilsynet, og vi håber på, at den snart kan tages i brug til glæde og gavn for både kunderne og elnettet,” fortæller Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius.
Morten Westergaard fra Energifællesskaber Danmark tilføjer:
”Energifælleskaber er drevet af gode ambitioner og inddrager borgerne i den grønne omstilling. Vi har en konstruktiv dialog med Cerius-Radius om, hvilke muligheder de har for at hjælpe energifællesskaberne på vej, og så lægger vi selvfølgelig et politisk pres også, så vi sikrer, at energifællesskaberne får de bedst mulige rammer. Vi mener jo, at det er i alles interesse, når elkunder går sammen om at aflaste nettet lokalt og reducere spidsbelastninger. Eller ved gøre nyt forbrug fleksibelt og placere det på tidspunkter, der er gavnlige for elnettet. På den måde kan energifællesskaber ligefrem være med til at udskyde og mindske behovet for at udbygge og forstærke elnettet, selvom samfundet bliver mere og mere elektrificeret,” siger Morten Westergaard.
Kom med til gratis webinar om udgivelsen
Torsdag den 24. april kl. 15.00-16.00 holder Energifællesskaber Danmark sammen med Cerius-Radius et gratis webinar om e-bogen og dens indhold.
Tilmeld dig webinaret Sammen om elnettet 24/4:
Recommended Posts

Indkaldelse til generalforsamling 2025
11. februar 2025

Energi for fællesskabet – Energifællesskaber og havvind
24. november 2024

Energifællesskaber: En del af fremtidens energisystem
20. november 2024